Tko je Marko Valičević?

Tko je Marko Valičević? Ivan Dračar i Marko Valičević

Posljednjih mjesec dana HAAK Mladost se stalno nalazi u vrhu rezultata, posebno u utrkama srednjih i dugih pruga kod muškaraca. Sve ih je (maraton, polumaraton, 10.000 metara i kros) istrčao Ivan Dračar. No, uz njega ste stalno mogli vidjeti i mladog trenera našega kluba, Marka Valičevića. Završio je 3 godine na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu s najboljim ocjenama, potom usmjerio atletiku, a u Mladosti smo mu dali priliku koju je on iskoristio iz prve!

Jasno, podatak da je i sam bio aktivni srednje i dugoprugaš u periodu 2006. - 2013. i to baš u Mladosti samo je dodatni plus za ovog mladog stručnjaka. Marko je bio prvak Hrvatske na 800 m iz 2010. i 2011., ima u kolekciji 18 medalja s državnih prvenstava, bio je član hrvatske planinske reprezentacije 2008. i 2009. godine, a na Ekipnom kupu Europe za juniore 2009. bio je drugi. Ima Marko i organizacijskih sposobnosti, što smo vidjeli u organizaciji čak 5 događaja ove sezone kao Mladost, a koje je i Marko odradio unutar ekipe na najvišoj razini, a okušao se ranije u organizaciji utrka u Klinča Selu i Pod Okićem. Već je radio u školama trčanja, pa i u nogometnom klubu kao kondicijski trener, a trenirao je nekoliko hrvatskih dugoprugaša, ali i etiopskih maratonaca, što svemu daje dodatnu notu zanimljivosti i potvrdu dobrog odabira Mladosti u angažiranju mladoga trenera.

No, ovdje pišemo o Marku kao treneru u Mladosti. Uostalom, dolaskom u Mladost, te treniranjem s Markom, Ivan Dračar je popravio svoje najbolje rezultate, istrčao i maraton za dosta brže od 2,5 sata, uz to osvojio prvo mjesto na Zagrebačkom maratonu i ujedno PH u maratonu! Sve uz pasku i treninge Marka Valičevića. U nepunu godinu dana.

Evo tih rezultata, odnosno kako je Ivan Dračar popravio svoje PB (najbolje osobne rezultate) od kad je došao u HAAK Mladost, dakle od prosinca prošle godine kad je krenuo trenirati s Markom:

3000 m = 8:57 ==> 8:34
5000 m = 15:23 ==> 14:45
10000 m = 31:42 ==> 31:17
polumaraton = 1:10:45 ==> 1:07:20
maraton = 2:24:30

Nemojmo zaboraviti ni činjenicu da Ivan nije sam, da je Mladost i momčadski zabilježila sjajne rezultate, pa je za očekivati da ćemo i ubuduće moći računati na dobre rezultate, posebno ekipe koju vodi i trenira Marko. No, važno je da se kao mladi stručnjak drži i baze, odnosno da među našim klincima pronalazi i trenira one koji bi mogli ojačati konkurenciju ne samo među Mladostašima, nego i u reprezentaciji.

Kako HAS i dalje ignorira rezultat Ivana Dračara na polumaratonu “Ivana Stareka”, očito je da će se stvari morati početi rješavati izvan okvira fer i korektnosti, koju Mladost uvijek zagovara, ali druga strana ima, sad je već više nego očito, neke probleme s tim. To, jasno, neće utjecati na rad Marka Valičevića niti na uspjeh Ivana Dračara i svih drugih budućih Mladostaša na srednjim i dugim prugama!