Odgovor HAS-a i komentar Kluba

Nakon što smo, s iznenađenjem, čuli da HAS neće priznavati rezultate na PH u sportskom hodanju u disciplini 20km za žene i nakon što smo zatražili objašnjenje, HAS je, kroz odgovor g. Mikulca poslao svoje viđenje:

dopis Mladost PH hodanje

Kako nismo bili zadovoljni takvim odgovorom, klub je reagirao i poslao e-mail u HAS:

Poštovani,

Još jednom vam se zahvaljujemo na vrlo brzom odgovoru g. Mikulca vezanom uz naš upit o PH u sportskom hodanju, održanom u subotu, 2.10.2021., na zagrebačkom Jarunu, vezano uz disciplinu 20km za žene.

Smatramo da u vašem odgovoru ima previše manjkavosti koje treba raščistiti do kraja, pa dopustite da vam skrenemo pozornost na neke od njih:

  1. Sredinom 2020. godine postalo je potpuno izvjesno da se na Olimpijskim igrama 2021. godine neće održavati natjecanje u hodanju 50 km za žene, nego samo za muškarce. Hrvatski atletski savez je propustio pravovremeno tome prilagoditi sustav natjecanja te je zadržao tu disciplinu za oba spola, usvojivši u prosincu 2020. godine dokument „Opća pravila i propozicije za natjecanja za 2021. godinu“, u kojem je definirano Pojedinačno prvenstvo Hrvatske u cestovnom hodanju na 50 km, s disciplinama 50 km za seniore i seniorke i Pojedinačno i ekipno prvenstvo Hrvatske u cestovnom hodanju, s disciplinama 20 km za seniore i seniorke.
  2. Neko od tijela HAS-a nepoznatog datuma odlučuje je da će se održati natjecanje koje nije predviđeno postojećim sustavom, odnosno Pojedinačno prvenstvo Hrvatske u cestovnom hodanju 50 km za seniore i 20 km za seniorke. HAS je održavanje tog natjecanja dogovorio sa Slovačkim atletskim savezom, a moguće zainteresirani klubovi prvu informaciju o tome stekli su tek objavom raspisa natjecanja 8. ili 9. ožujka 2021. godine, što je zasigurno prekasno za odgovarajuću pripremu za nastup (20.3.2021.!), pa je na tom natjecanju nastupio samo jedan hrvatski klub. U rezultatima s tog natjecanja također je naveden naslov (s utrkom seniorki na 20 km) koji nije sukladan propozicijama koje nisu promijenjene, a prema kojima su seniorke trebale hodati 50 km.
  3. HAAK Mladost, kao organizator Pojedinačnog i ekipnog prvenstva Hrvatske u cestovnom hodanju 2021., na zagrebačkom Jarunu 2.10.2021., nije obaviješten o nužnosti da pripremi raspis natjecanja različitog od sustava natjecanja objavljenog u dokumentu „Opća pravila i propozicije za natjecanja za 2021. godinu“, niti su hrvatski atletski klubovi pravovremeno obaviješteni da disciplina 20 km za seniorke na tom natjecanju neće biti važeća za Prvenstvo Hrvatske. Konačni raspis ovog natjecanja sadrži objavu kako u utrci seniorki na 20 km tri prvoplasirane neće biti nagrađene medaljama HAS-a, „jer je ovo Prvenstvo održano u Dudincima 20.3.2021. godine“.
  4. U odgovoru na dopis HAAK Mladost, Hrvatski atletski savez 1. listopada navodi da je Pojedinačno prvenstvo Hrvatske u cestovnom hodanju na 50 km za seniore i 20 km za seniorke održano „uz redovitu proceduru, a u interesu hrvatskih atletičara koji su kandidirali za OI“, i kako bi bio presedan ako bi se tijekom jedne sezone održala dva prvenstva u istoj discipline za isti uzrast.
  5. Međutim, do (uključivo) 2018. godine održavalo se Zimsko prvenstvo Hrvatske u trčanjima na stazi s 20 disciplina, a i nadalje se održava Zimsko pojedinačno prvenstvo Hrvatske u bacanjima s 32 discipline, u oba slučaja s identičnim definicijama disciplina (distancama, težinama sprava i specifičnim pravilima) kao i na natjecanjima u okviru pojedinačnih državnih prvenstava pri čemu nije definirana razlikovnost „zimskih“ natjecanja u smislu maksimalne temperature ili nekih drugih obaveznih otežavajućih uvjeta. Također, tablice sezone za te discipline izrađuju se jedinstveno, bez obzira na temperaturu ili datum održavanja. Dakle, ne postoji apsolutna zapreka da se održavaju natjecanja u istim disciplinama i uzrastima u jednoj kalendarskoj godini.
  6. Zaključno, HAS je nepotrebno u „Općim pravilima i propozicijama za natjecanja za 2021. godinu“ zadržao disciplinu 50 km hodanje za seniorke u zajedničkom natjecanju na toj distanci za seniore, odlučio zbog jedne atletičarke to naknadno zamijeniti disciplinom 20 km i održati natjecanje koje nije predviđeno propozicijama, a o toj odluci nije pravovremeno obavijestio hrvatske klubove. Potom je tu disciplinu u tjednu prije održavanja proglasio nevažećom za pojedinačno državno prvenstvo u okviru Pojedinačnog i ekipnog prvenstva Hrvatske u cestovnom hodanju iako je to predviđeno propozicijama koje se i nadalje nalaze na stranicama HAS-a. Ako je HAS smatrao da je opisano postupanje bilo nužno i opravdano, mogao je i trebao to provesti na način da osigura održavanje u Hrvatskoj barem jedne discipline cestovnog hodanja za pojedinačno državno prvenstvo za seniorke.

Nadamo se da smo vam ovime pomogli u budućim pripremama promjena propisa i pravila, a po odluci Arbitražnog suda HOO-a u zapravo promjeni sustava natjecanja u RH koje nije dopušteno u istoj godini kad je natjecanje predviđeno.

Ujedno podsjećamo da smo u našem mailu 30.9. zatražili zapisnik Skupštine HAS-a, održanog u hotelu Internacional u Zagrebu 14. rujna 2021., pa molimo da nam ga pošaljete.

Srdačan pozdrav