Sandra ponovno sjajna, Ortega slavio u memorijalnoj utrci

Sandra Perković Tekst i slika: 68. www.zagreb-meeting.com Sandra Perković

Iako vremenske prilike nisu išle u korist atletičara, s obzirom na kišovit dan u Zagrebu, na 68. Hanžekovićevom memorijalu srušeno je ukupno pet rekorda mitinga, a Andrea Ivančević postavila je hrvatski rekord na 100 metara prepone.

Sandra Perković nije na svom terenu dozvolila iznenađenje koje se dogodilo na finalu Dijamantne lige prošlog tjedna u Bruxellesu. Aktualna olimpijska, svjetska i europska prvakinja imala je izvrstan nastup na Hanžeku, u bacanju diska slavila je hicem od 67.60 metara i uzvratila pobjednici Dijamantne lige, Kubanki Yaime Perez koja je bila druga s 64.78 metara.

„Nakon Bruxellesa nisam imala prospavanu noć, naravno da nisam bila zadovoljna porazom u Dijamantnoj ligi. Nisam protiv pravila, ali došla sam tamo bolesna, imala sam peh prvi put nakon sedam godina i ispustila sam 'dijamant'. Tako poražena i depresivna, stigla sam u Zagreb, bacala ovdje u mokrom krugu, presretna sam zbog pobjede na Hanžeku. Meni ovo znači kao hitac od 70 metara prošle godine. Najljepše je bacati kod kuće, ali tu su i moji najveći kritičari. Naviknula sam ljude na hice preko 70 metara, a do mog pojavljivanja 2008. godine su se osvajale zlatne medalje sa 64 metra“, kazala je raspoložena Sandra Perković.

Sandra će sezonu zaključiti u subotu, na Kupu kontinenata u češkoj Ostravi.

Andrea Ivančević otrčala je utrku života ove godine na Hanžeku, s 12.85 sekundi na 100 metara prepone srušila je za dvije stotinke svoj i hrvatski rekord star tri godine.

„Ne mogu reći koliko sam sretna što sam nakon svega što je bilo ove sezone, upravo na svom najdražem stadionu i najdražem mitingu postavila novi hrvatski rekord. Nisam se bojala nikakvog vremena, već samo svoje pogreške. Čim sam ušla u cilj, znala sam da je to - to. Za sljedeću sezonu mogu najaviti još bolje rezultate, znam da u sebi imam rezervi, moram poboljšati tehniku, a samopouzdanja mi nikad ne nedostaje.

Na 100 m prepone Ivančević je bila četvrta u iznimno jakoj konkurenciji, a Amerikanka Sharika Nelvis je za stotinku (12.65 sekundi) iznenadila sunarodnjakinju i favoritkinju ove utrke Briannu McNeal, aktualnu olimpijsku pobjednicu. Treća je bila prošlogodišnja pobjednica Christina Manning (12.79), dok je karijeru baš u Zagrebu ovom utrkom zaključila Dawn Harper-Nelson.

U memorijalnoj utrci Borisa Hanžekovića na 110 metara prepone slavio je Orlando Ortega. Možda vremenske prilike nisu dozvoljavale rezultat bolji od 13.39 sekundi, a Kubanac sa španjolskom putovnicom bio je brži od Devona Allena (13.50) i Allena Crittendena (13.52). Europski prvak iz Berlina, Pascal Martinot-Lagarde bio je tek šesti (13.76).

„Poznato mi je da su na memorijalnoj utrci u Zagrebu pobjeđivali svi najbolji preponaši u povijesti, zato sam neizmjerno sretan što sam sad i ja na toj listi. Imao sam puno problema s ozljedama ove sezone pa me zato ova pobjeda veseli još više uoči godine u kojoj je svjetsko prvenstvo“, kazao je Ortega.

U skoku s motkom očekivao se veliki obračun aktualnog svjetskog prvaka Shawna Barbera, olimpijskog pobjednika Thiaga Braza i europskog doprvaka Timura Morgunova, no za nadmetanje je bio raspoložen samo ruski motkaš. Morgunov je srušio rekord mitinga preskočivši 5.76 metara, za centimetar je nadmašio rezultat Augusta Dutre od prije pet godina. Barber je zapeo već na 5.36 m, a Thiago Braz je na zaletište izašao na 5.46, ali je tri puta rušio tu visinu. Hrvatski rekorder Ivan Horvat odustao je od nastupa zbog ozljede.

Ono što je i najavio na Hanžeku, to je i napravio južnoafrički skakač u dalj Luvo Manyonga. Već u prvom skoku srušio je rekord mitinga, nije mu smetalo ni sklisko zaletište nakon kiše koja je cijeli dan, sve do početka natjecanja, „kupala“ Zagreb. Manyonga, koji je ove sezone već pet puta išao preko osam i pol metara, skočio je 8,46 i za centimetar bio bolji od dosadašnjeg rekorda Irvinga Saladina iz 2007.godine.

Nekadašnji olimpijski doprvak Nijel Amos iz Botsvane bio je najbrži na 800 metara istrčavši izvrsnih 1:44.08 minute, drugi je bio Poljak Marcin Lewandowski (1:44.43), a čak su petorica trkača išla brže od starog rekorda mitinga Nycka Simmondsa (1:45.37).

Kenijka Lilian Kasait Rengeruk slavila je na 3000 metara 8:33.37, što je za 3.75 sekundi bolje od rekorda koji je od 2009. držala Etiopljanka Wude Ayalew.

U bacanju diska slavio je aktualni pobjednik Dijamantne lige, Jamajčanin Fedric Dacres koji je pobjedu potvrdio u posljednjoj seriji hicem od 68.17 metara i popravio za 92 centimetra hitac Lawrencea Okoyea iz 2012.

Jedan od šlagera natjecanja na Hanžeku ove godine bila je utrka na 1500 metara u kojoj je slavio svjetski prvak Etiopljanin George Meitamei Manangoi rezultatom 3:32.52. U završnici ga nije uspio prestići Yomif Kejelcha koji je zaostao sedam stotinki. Na Mladosti su nastupila i dvojica od trojice braće Ingerbrigtsen, bez najmlađeg Jakoba, europskog prvaka. Filip je bio šesti (3:35:66), a Henrik deveti (3:36.46).

Ramil Guliyev, svjetski i europski prvak na 200 metara, najavljivao je rušenje svog rekorda iz 2015. na Hanžeku (19.88 sekundi), ali je na kraju zaostao za pobjednikom Alonsom Edwardom (20.17 sekundi)

Na 100 metara, najbrža ove sezone u svijetu Marie-Josee Ta-Lou bila je najbolja na Mladosti, svjetska doprvakinja slavila je rezultatom 11.05, ispred Michelle-Lee Ahye (11.28) i Daryll Neite (11.33).

Brojne zvijezde koje su se ove godine našle na nikad jačim startnim listama Hanžekovićevog memorijal sasvim su opravdale svoj dolazak u Zagreb, pa zadovoljstvo izvanrednim rezultatima i ozračjem na mitingu nije krila ni direktorica mitinga Ivana Brkljačić.

„Obećali smo Zagrepčanima istinski atletski spektakl i mislim da su svi sa stadiona otišli zadovoljni. Zahvaljujem gradu Zagrebu i gradonačelniku Milanu Bandiću jer bez njihove podrške ovo ne bismo mogli napraviti“, rekla je direktorica mitinga.

 

Video sadržaj