Nonsens

Završena je atletska sezona, izabran je novi/stari predsjednik HAS-a, u klubu smo otpustili jednog trenera, uzeli drugu, a eto i godina se bliži sretnom kraju.

Na skupštini HAS-a naš klub nije dignuo ruku za novoga predsjednika, pa samim time niti za njegov izvršni odbor i sve koje je on birao. Ne zato jer smo jalnuši, nego zato jer smatramo da HAS u prijašnje 4 godine nije napravio niti koračić iskoraka prema naprijed, nego se čak vratio unatrag. Kako će onda biti u iduće 4 godine istoga predsjednika? Zanimljivo da pojedinci u dvorani za vrijeme glasovanja nisu dizali papiriće ni kad je bilo „za“, a niti za „protiv“ ili „suzdržani“. Jednostavno nisu glasovali, pa su ušli u masu onih „za“. Ako nisi ni vrit ni mimo, onda si zapravo „za“. I time su, kao, pokazali svoje nezadovoljstvo? Pa nezadovoljstvo se mora izreći, a promjene glasno tražiti, a ne skrivati se i ne dizati papirić. Budući da sam i na Skupštini glasno izrekao ovo što sam sad napisao, potkrijepivši to idiotskim pravilnikom o prijemu novih klubova, ugodno me iznenadilo koliko mi je delegata klubova prišlo i podržalo ideje iznesene u kratkom objašnjenju. Dakako i iz HAS-a. Svi se slažu. Pa čekam da to vrlo skoro vidim. Jasno, nama u klub su iz HAS-a vratili lopticu kako moramo predložiti izmjene u Statutu, jer se nadaju da nemamo snage konkretnim prijedlogom promjena Statuta HAS-a upozoriti na nonsens da klub koji nije i ne može biti član Zagrebačkog atletskog saveza doslovce preko noći, na telefonskoj sjednici (!!??) postane član HAS-a, samo zato jer se osnovao, odnosno registrirao u nekom uredu. Zato HAS i ima 101 klub i neke udruge u svom članstvu, a pola ih nikad nećete vidjeti na natjecanjima.

Ali, nama važan detalj je upravo taj s klubovima u sastavu HAS-a. Dok ZAS ima dosta dobar pravilnik o klubovima koji smiju uopće zatražiti prijem u ZAS, HAS nema, ali ulaskom dvojice čelnika ZAS-a (Jakopović i Šebalj) na potpredsjednička mjesta HAS-a, možda i tamo krene na bolje. Mislim, ali nikad se ne zna.

Nakon niza pogrešnih odluka, a na kraju i kršenja ugovora o radu, klub je otpustio trenera Luku. Jasno, roditelji djece koju je on trenirao, potpomognuti i idejama nekih koji čak aktivno sudjeluju u zagrebačkoj atletici, priklonili su se tom simpatičnom i vrlo vrijednom treneru, pa su zatražili ispisnice svoje djece, kako bi ona sad trenirala u novom klubu. Tim roditeljima simpatični Luka nije rekao da je lani na pripreme vodio njihovu djecu, a da to nitko u klubu nije znao, niti organizacijski ili financijski nadgledao. Dobro je da se nikome ništa nije dogodilo. Njima simpatični Luka ne kani reći da je vabio njihovu djecu i njih dok je primao plaću u Mladosti i nije dolazio na posao niti ispunjavao radne zadatke koje je dobio u Mladosti. Njima, na kraju, Luka vjerojatno nema snage kazati da njihova djeca ne mogu trenirati više na Mladosti niti u dvorani na Velesajmu, jer Lukin zahtjev za registracijom kluba u ZAS-u nije i ne može proći nikako, a to je uvjet za treniranje. Njegov klub, drugim riječima, ne postoji u Zagrebu, iako ga HAS prihvaća, a na taj način on ne smije koristiti stadion ili dvoranu koji su dio javnih potreba koje plaća Grad Zagreb. Dakako, nonsens je još veći u situaciji u kojoj baš HAS, koji priznaje takav fantomski klub, prelazak nekih atletičara iz Mladosti u novi klub uvjetuje plaćanjem otpremnine, uobičajene u međuklupskoj komunikaciji tijekom prijelaznog perioda. Pa je sad Luka nagovorio roditelje da to plate…

I? Sad? Floskule „ne daju djeci da treniraju“ su izlizane, jer nitko tu djecu nije tjerao iz Mladosti, gdje ih čekaju treneri koji će ih prihvatiti ili samo nastaviti rad s njima, bez Luke.

Jednostavno, ne?