Dvorana

Dvorana Foto izvor: zagreb.hr

Recite vi što god hoćete protiv Bandića, ali kad god krene u neku izbornu utrku, sportaši glavnoga grada uglavnom dobro prođu. Eto, dolaze lokalni izbori, a Bandić je svoju izbornu utrku započeo s - atletikom. Na Zagrebačkom velesajmu je netko pronašao dovoljno veliku dvoranu da u nju stane 200 metarska atletska staza, uz pripadajući sprinterski i skakački dio i gradonačelnik se odmah dosjetio prigodno otvoriti najavu da će jednog dana u toj dvorani početi radovi za buduću atletsku dvoranu. Tipično predizborno, ali dobro zvuči. Kad jednom odrade i dodatne “visinske” radove, bit će mjesta i za skakače motkom, iako realno, niski krov u Paviljonu 1 bi možda prenizak mogao biti samo našem osječkom letaču Ivanu Horvatu. Ostali, čini mi se, mogu i u sadašnjoj visini dvorane lijepo skakati. No, neka svi odrade svoj posao, pa će i motkaši moći skakati sve visine koje im se svide. U Zagrebu ionako nemamo baš previše skakača motkom, što baš u Mladosti želimo izmjeniti nabavkom novih motki, prilagođenih našim mladim talentima. Tko zna, možda Horvat uskoro dobije kakvu konkurenciju. Konkurencija, naučili smo to, vodi k boljim rezultatima, zar ne?

Koliko sam uspio saznati, posao s uređivanjem dvorane će nas, građane Zagreba, stajati 8 milijuna kuna, plus još 3 za postavljanje staze i svih skakališta, te bacališta kugle. Meni nije žao da dio mojeg gradskog harača ide u gradnju dvorane, zapravo staze, jer dvorana već postoji. Jedino nisam siguran kako će se radovi odvijati ako MB ne bude izabran? Znam, jasno, najavljeni su rokovi za izvođače i sve potrebne radnje puno prije izbora, tako da bi već i radovi trebali početi i staza bi se trebala naručiti prije nego koncem svibnja odemo glasovati. Sve je, ovako na papiru čisto, ali ipak ću još malo držati “podignutu ručnu”, barem dok ne prođu izbori.

Kad sam već kod izbora, sjetio sam se kako mi je predsjednik Zagrebačkog atletskog saveza prije otprilike 9 mjeseci obećao kako će već u ožujku ove godine pokrenuti nove izbore u ZAS-u. Nije, jasno. Dobro, ako je dvorana bila uzrok tome, neka mu bude oprošteno, ipak će se uz njegovo ime vezati taj uspjeli projekt. No, svatko tko u idućem razdoblju bude na čelu ZAS-a morat će svoju djelatnost i maksimalnu pozornost proširiti i na dvoranu. Nije to “tamo neka dvorana”, jer će ona, kaže sveprisutni Ivan Veštić, značiti poticaj za razvoj cijele hrvatske atletike. Drugim riječima, trebat će ju pametno i kvalitetno voditi, skrbiti o njoj, dograđivati ju, brinuti se o grijanju, puknutim cijevima i stotinu drugih detalja. A i to stoji novaca. Ipak, u konačnici, za klubove i pojedine atletičare ipak je to puno manji izdatak nego provoditi zimske tjedne po dvoranama u Budimpešti ili Beču, a spavati po jeftinim hotelima. Ovako možda neki, kvalitetniji, odu ravno iz zagrebačke dvorane na pripreme u Južnoafričku republiku, na Jamajku, Australiju? Direktor reprezentacije Mladen “Dugi” Katalinić je ustvrdio da mu je baš nedostatak dvorane bio najveći problem u pretvaranju vrhunskih juniorki u dugogodišnje seniorske vedete hrvatske atletike. Radi se prvenstveno o Kristini Perici i Danijeli Grgić, dvjema Mladostašicama (naravno!), koje su vrlo visoko na vječnim hrvatskim tablicama na 200 i 400 metara, ali i na popisu onih atletičarki koje su (pre)rano odustale. Ne bih baš tako čvrsto povlačio te odnose kao on, jer bi sad netko mogao pomisliti da ćemo već za 2 sezone imati neke nove Kristine ili Danijele, samo zato jer je dvorana u gradu. A to baš tako neće ići.

Posebno i zato što je ova dvorana (podsjećam - za sada ipak samo u najavi) poput smokvina lista gradske politike prema atletici. Na Sveticama se, naime, brže bolje krajem prošle godine porušila trošna, ali ipak 400 metarska atletska staza i onda su radovi stali?! Kao da je jedino važno bilo srušiti ju. U međuvremenu su oni dobro informirani načuli da se nogometašima koji bi na tom mjestu trebali, napokon, početi graditi svoj kamp, baš i ne trpi atletičare na istom stadionu. Dva i dva daju jasnu računicu - atletike na Sveticama biti neće. Dakle, ako i zaživi famozna dvorana iz oblaka, još uvijek grad ima problem s atletikom istočnoga dijela metropole. Neće svi moći trenirati u dvorani, a ionako je ona samo za zimu. Na Mladosti se dnevno između 100 i 200 mladih Mladostaša bavi atletikom, ali u zimi će i dalje koristiti sadašnje sklepane “dvoranske” kapacitete, a samo oni najtalentiraniji će putovati do Zagrebačkoga velesajma na treninge. Logično. No i ti klinci će kad tad narasti i postati pretendenti na korištenje dvorane. A tko će u dvoranu, ako ju zaista slože kako je najavljeno, dolaziti iz istočnoga dijela grada? Koji klinci, ako tamo nema staze?

Za kraj, u klubu smo odradili Dan atletike. Pozvali smo neke osmoškolce i neke vrtićke klince da im pokažemo atletiku. Uživali su oni, uživali smo mi. Doma su otišli s pregrštom dojmova, svježim jabukama, popijenim sokovima, a neki roditelji i s novim torbama HAAK Mladost.

Idemo dalje!