SP: oproštaj s Boltom i Farahom, pobjeda atletike

Dan uoči nastupa naše Sandre na olimpijskom stadionu u Londonu publika je zadnji put gledala Usaina Bolta i Moa Faraha. I dok će Bolt objesiti sprinterice o klin (barem nas tako uvjerava), Farah će ubuduće nastupati samo na maratonima. Na 5000 metara Farah nije pobjedio rezultatski, ali je digao kompletan stadion na noge čak 12 puta (publika se ustajala svaki put kad bi on protrčao kraj njih), na kraju su ga Etiopljani prevarili taktikom i omogućili Muktaru Edrisu da utrči prvi ciljem (13:32,79), Farah je bio drugi (13:33,22), a Amerikanac koji je lomio Faraha prvi kilometar, Paul Chelimo stigao je u finišu treći (13:33,30). Hvala Mo! Bio nam je užitak gledati takvoga majstora na tartanu, sad ćemo više pratiti maratonske rezultate.

Oproštaj Usaina Bolta, ako je doista to oproštaj, bio je u znaku iščekivanja hoće li barem u štafeti uzeti zlato, za kraj. Nije. Jamajka nije završila štafetu. S bolnom grimasom Bolt je pao nakon samo 20-ak otrčanih metara posljednje, četvrte izmjene štafete Jamajke. Ipak, taj prizor ipak nije umanjio pobjedu Velike Britanije (Ujah, Gemili, Talbot, Mitchell-Blake) s najboljim svjetskim vremenom ove godine - 37,47! Drugi su Amerikanci (37,52), a treći odlični Japanci (38,04). Malo smo se prisjetili finala OI u Ateni 2004., kad se gotovo identično Mark Lewis - Smith (isto 2 prezimena, kao i zadnji trkač ovogodišnje štafete VB) othrvao Mauriceu Greenu i osvojio olimpijsko zlato. Ovih ćemo dana sasvim sigurno još čitati i slušati Boltove rečenice. Rečenice velikog, velikog atletičara, koji će, sigurni smo, i u porazu biti i ostati - jednostavno velik! U istoj disciplini, kod atletičarki, štafeta SAD-a (Brown, Felix, Akinosun, Bowie) je protrčala krug za 41,82 - najbolje svjetsko vrijeme ove godine i osvojila zlato, Britanke su s 42,12 druge, a Jamajka je bila brončana s 42,19.

Europska prvakinja do 23 godine u skoku u vis, Julija Ljevčenko (Ukrajina) na 199 cm je najavila iznenađenje SP, zasjevši nakratko na vrh poretka, no Maria Lasitskene (nezavisna), bivša Kučina, nije ispuštala prvo mjesto, za koje je trebala na kraju skočiti 203 cm, visinu koju je mlada Ukrajinka 3 puta rušila, a srebro je uzela osobnim rekordom i prvim skokom preko 2 metra u karijeri - 201. Treća je Poljakinja Licwinko (199). Okušala se Lasitskene i na 208 cm, visini svojeg osobnog rekorda, no snage za tu visinu nije imala. Ipak, zbog nje se, prvi put na SP, svirala himna IAAF-a, umjesto ruske himne, a razlog je poznata zabrana sudjelovanja ruskim atletičarima pod njihovom zastavom, a i himnom.

Iako je najavio veliki rezultat u kvalifikacijama koplja, koji je nadahnuo i našu Sandru, Nijemac Vetter bio je mala nepoznanica na početku natjecanja, hoće li ili neće prebaciti i 90 metara. Nije. No, odmah je otvorio s 89,89, daljinom koja je bila dovoljna za zlato! Iza njega su se plasirala dva Čeha, Jakub Vadlejch s osobnim rekordom 89,73, te u posljednjoj seriji s osobnim rekordom sa šestog mjesta do bronce dolazi Petr Frydrych - 88,32. Zanimljivo, zadnja dva olimpijska pobjednika, koji su dogurali do finala, Roehler i Walcott, ostali su bez medalje u finalu SP.

U konkurenciji čak 4 Amerikanke u finalu, Australka Sally Pearson istrčala je 12,59 na 100 prepone, dovoljno za zlato. Druga je bila Dawn Harper-Nelson iz SAD-a sa svojim najboljim rezultatom sezone 12,63, a treća Nijemica Pamela Dutkiewicz, s 12,72.

U desetoboju je s najboljim zbrojem bodova zlato uzeo Kevin Mayer iz Francuske (8768 bodova), drugi je Nijemac Rico Freimuth (8564), a treći njegov sunarodnjak Kai Kazmirek (8488).

Ostala nam je još samo nedjelja, s čak 11 finalnih disciplina, ali nama najvažnija je ona u 20:10 sati - finale bacanja diska! Držimo palčeve za Sandru.