SP: Kolak četvrta, Niekerk uvjerljiv

Sara Kolak osvojila je četvrto mjesto na Svjetskom atletskom prvenstvu u Londonu. U utorak, 8. kolovoza, hladni londonski zrak i povremeni vjetar bio je jedan od problema svim bacačicama, male pogreške u Sarinoj tehnici drugi, a sitne zdravstvene tegobe o kojima smo saznali od trenera Hajnšeka treći, pa je četvrto mjesto logičan rezultat svega. No, ako je Kolak na svoj "loš" dan četvrta na svijetu, onda je jasno da je vrhunska sportašica. Bacila je Sara u drugoj seriji 64,95 metara, znači vrlo dobar rezultat, ali nedovoljan za medalju, iako je jedno vrijeme bila i "srebrna". Pobjedila je sigurna i uvjerljiva Čehinja Barbora Špotakova, koja je u drugoj seriji bacila 66,76, ispred dvije Kineskinje - Li (66,25) i Lyu (65,26). Za HRT je Kolak izjavila da mora napraviti analizu, da mora popraviti stvari koje nisu "štimale". Sezona nije gotova, dakle prava sportašica Sara Kolak se već (prvenstveno mentalno) priprema za finale Dijamantne lige i za Hanžek. Čekamo ju na našem stadionu da joj čestitamo na odličnoj sezoni, koju još može i popraviti, možda baš u Zagrebu 29. kolovoza...

Od ostalih rezultata bilježimo još jednog u nizu, novog svjetskog prvaka u skoku motkom - Amerikanca Sama Kendricksa. On je preskočio 589 cm iz prvoga pokušaja, srebrnom Poljaku Liseku za istu je visinu trebao dodatni skok na visini prije, a brončani Francuz Lavillenie je imao 2 skoka na istoj visini kao i pobjednik. Kenijac Conselsus Kipruto je pobjedio u finalu 3000 metara sa zaprekama (8:14,12), a na 800 metara smo gledali fantastičan europski finiš Francuza Bossea (1:44,67) i Poljaka Kszczota (1:44,95) ispred Kenijca Betta (1:45,21).

Za kraj smo gledali uvjerljivu pobjedu Waydea Van Niekerka iz Južnoafričke republike, koji je s 43,98 slavio na 400 metara i najavio sličan uspjeh i na 200.