Ogorčeni smo!

HRVATSKOJ ATLETSKOJ JAVNOSTI
PRIJATELJIMA HRVATSKOGA SPORTA
MEDIJIMA

Četiri najkvalitetnija hrvatska atletska kluba, s dugom tradicijom i kontinuitetom rada, Atletski klub „Dinamo-Zrinjevac“ Zagreb, Hrvatski akademski atletski klub „Mladost“ Zagreb, Atletski klub „Kvarner“ Rijeka i Atletski klub „Slavonija-Žito“ Osijek dogovorili su se o međusobnoj suradnji. Ova 4 kluba su među najvažnijim nositeljima atletskog sporta u Republici Hrvatskoj. Naš doprinos hrvatskoj atletici nisu samo dugogodišnja vrhunska rezultatska ostvarenja (finala i medalje na svjetskim, europskim i balkanskim prvenstvima, na olimpijskim, mediteranskim i sveučilišnim igrama) već i sveobuhvatnost djelovanja, njegovanje svih atletskih disciplina u muškoj i ženskoj kategoriji, kao i zastupljenost atletike u svim dobnim kategorijama od kadeta do seniora.

Smatramo da se atletika u Hrvatskoj sustavno i planski razvija u pogrešnom smjeru, te da zbog toga ne možemo dati svoj puni doprinos razvoju atletike jer ne ostvarujemo zasluženi status u tijelima Hrvatskog atletskog saveza.

Suradnja klubova ima za cilj sustavno, razvojno i kvalitetno unaprijediti atletiku kroz održavanje međusobnih natjecanja u zimskom i ljetnom dijelu sezone,organizaciju zajedničkih kampova,organizaciju zajedničkih priprema,međusobnu razmjenu stručnog kadra,pomoć u opremi i rekvizitima,organizaciju skupova s ciljem razmjene iskustava i pomoći u realizaciji programa perspektivnih, kvalitetnih i vrhunskih atletičara,pomoć u organizaciji atletskih natjecanja, suradnju i povezivanje klubova i pojedinaca na domaćem i međunarodnom planu, itd.

Između ostalog, izražavamo nezadovoljstvo, pa i ogorčenje zbog činjenice koja je izašla na vidjelo tijekom sjednice Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO), 12. prosinca 2016., da Hrvatski atletski savez nije iskoristio čak 38% financijskih sredstava za atletiku na osnovu financijskog plana HOO-a , što je više od 2 milijuna kuna, a istodobno, pod izlikom nedostatka novaca, nije financirano okupljanje reprezentacije, sudjelovanje na juniorskom Prvenstvu Balkana, itd.

Čiju je to sezonu HAS, bez konzultacija s bazom, s klubovima, odlučio žrtvovati?

Ovim postupcima ugrožena je budućnost kompletnog sustava atletike, posebice razvoj mnogih perspektvnih, kvalitetnih i vrhunskih atletičara koji nisu i neće moći u potpunosti realizirati svoje programe.Iz svega navedenog nameće se zaključak da se Hrvatski atletski savez, a samim tim i hrvatska atletika, ne vodi planski, sustavno, stručno, pa i dobronamjerno, a za što odgovorne osobe trebaju snositi odgovornost. Činjenica je da se financijska sredstva namjerno ne povlače iz Hrvatskog olimpijskog odbora, kako bi se krajem godine radio pritisak na HOO s ciljem prenamjene financijskih sredstava (to je bio slučaj i prošlih godina) za nepoznate namjene, a ovaj način rada izgleda da postaje uobičajen način rada Hrvatskog atletskog saveza. S time se ne slažemo! Uostalom, bez obzira odobrila se prenamjena ili ne, nužna je prvo stručna analiza stanja i, najvažnije – novi financijski plan i potvrda Skupštine HAS-a, a toga nema.

Iako nismo za navedeni način prenamjene, skreće se pažnja kako je za prenamjenu zatražen tek manji dio od ukupnih preostalih financijskih sredstava na računu HOO-a, te da ostaje još preko milijun i pol kuna koje neće biti uložene u hrvatsku atletiku uopće, nego će propasti.

Uz sve navedeno, dužni smo reći i da ne podržavamo javne istupe predsjednika Hrvatskog atletskog saveza Ivana Veštića, a posebno prozivanja HOO-a da atletici ne daje dovoljno novaca, kad je gotovo 2 milijuna kuna namjenjenih hrvatskoj atletici ove godine ostalo neiskorišteno. Takvi istupi štete statusu hrvatske atletike u cjelini, ali i atletskom sportu na lokalnoj razini.

AK DINAMO, Zagreb
HAAK MLADOST, Zagreb
AK KVARNER, Rijeka
AK SLAVONIJA-ŽITO, Osijek

U Zagrebu, 15. prosinca 2016. godine.